Aterra Bloggen

Upplevelser på land och hav.

P&H Scorpio MKII test ”by Aterra”

För någon vecka sedan kom en lastbil med ett gäng P&H Scorpio MKII till butiken. Och nu har jag hunnit testa Scorpion två gånger då vi kört kurs. Både på platten och i rejäla vågor. Tanken med Scorpio i vårt sortiment är att vi vill kunna erbjuda ännu en kvalitétskajak som har mer plats i sittbrunnen jämfört med Play. Vi har redan det i sortimentet kan man tycka med Dagger Exodus men den finns endast med roder (vilket nästan aldrig behöver användas) och de flesta vill paddla med skädda. Scorpio finns i tre storlekar SV, MV, HV. Vi valde att ta ut en MV  som vår kurskajak.

dscn9698

Väl i kajaken blir jag lite överraskad över hur bekväm den känns och den är betydligt rymligare än Play MV PE. Det är nog den bekvämaste kajak jag suttit i trots att storleken är lite väl stor för mina 170 cm. Sittbrunnen har riktigt bra lårstöd (justerbara) när man vill leka i vågor och gott om plats när man vill pressa på i fart och ”pumpa” med benen. Det är en fint tillverkad kajak, fina detaljer även om jag hellre hade velat att P&H sparat några gram här och var. Scorpio är rejäl både i bygge och paddelkänsla.

Scorpio MKII är en ren touringkajak och inte alls samma ”multikajak” som Arrow Play är(fenomenal både för lek och turpaddling). Kajaken är mycket kursstabil även om jag är lite för lätt för henne och den känns väldigt trygg. Inte konstigt att kurseleverna gillar Scorpion, det är en båt att tycka om. Dock är det inte lika lätt att svänga med kantning för en nybörjare, man behöver kanta mycket för att hon skall svänga skarpare svängar. De runda slagen ger lite högre drivfart när man tar i även om Play:en känns mer lättdriven och rappare. Vilket den förmodligen inte är när man pressar på lite hårdare.

dscn9734

Scorpio är riktigt njutningsfull att paddla på plattvatten och i mindre vågor. I större 70-90 cm vågor är hon ett lok som bara driver genom vågorna på väg ut, och i sidvågor… supertrygg. I surf samma sak där men den är inte lekfull som Play och de mjuka slagen gör att hon inte ”lyder” paddlaren på samma sätt. Hon är lätt att få igång surfen med (som de flesta kajaker av engelsk typ) men är svårare än Play att manövrera i surf.

Slutordet blir en härlig kajak som får ett extra stort plus med sin skäddalösning. En så kallad repskädda(borde väl heta linskädda) med manöverpanelen snett framför dig. Den lösningen är suverän och du justerar skäddan blixtsnabbt vilket gör att paddlingen blir ännu roligare.

dscn9748

Plus och minus:

 • Fin kvalité
 • Lugnt och trevligt skrov
 • Inte så lättdriven som Dagger Exodus
 • Man kunde nog sparat 0,5 kg med mindre designlösningar, fäste för segel onödigt men USA-marknaden gillar nog det.
 • Snygga detaljer som tex lösningen för reservpaddeln (nåja den plussar på några gram den med)
 • Fantastisk komfort
 • Luckorna har samma problem som de flesta PE kajaker (förutom Dagger Sratos) det kommer in lite vatten när man övar mycket räddningar.
 • Tål riktigt tuffa hav (ser fram emot höstens skitväder med Scorpion)
 • Finns i två material som båda har hög kvalité. Std PE och CoreliteX. Du får en 1-1,5 kg lättare MV i Corelite X materialet dessutom blir skrovet ännu styvare även om standard materialet är styvare är tex Play PE.
 • Jäkligt snygg kajak!
 • Pris: Corelite X 20 495:-, Std PE 17 750:-
 • Läs mer här.
 • Nej tänker inte skriva något om hur lättrollad den är eftersom alla havskajaker med några få undantag är lättrollade (det beror i så fall på lårstöden och inte själva kajaken…).

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
<span>%d</span> bloggare gillar detta: