Aterra Bloggen

Upplevelser på land och hav.

Hur snabb är en surfski?

Posted by aterrakayak på 22 maj 2013

Gjorde en liten helt ovetenskaplig test uppe i Fiskebäck. Valde ut en av de absolut snabbaste surfskisen på plats och en av marknadens rankaste. Valde även ut en mer ”normal” tävlingsski lite lagom rank. Jag ville jämföra dem med nya Carbonology Cruze som är 550 lång och 56 bred. Hur snabbt kan jag paddla i var och en om jag pressar på. Även om jag tyckte det gick bra och snabbt i den rankaste så kom jag bara upp i 11,6 km/h, pinsamt dåligt kanske. Med den andra lite mindre raka tävlingsbåten kom jag upp i 12,3 km/h där upplevde jag inte att det gick så bra fick inte till det kändes det som. Med Cruzen slutligen där jag verkligen kunde ge allt kom jag upp i 13,2 km/h.

De andra båtarna har såklart mer att ge men efter att ha rejsat 14 km så var jag ganska sliten och kunde inte ge dem rättvisa. Den rankaste skulle jag kanske inte kunna ge allt i även om jag var i toppform. Tanken med denna lilla session var att visa att en ski är så snabb som du gör den till. Har du en rankare ski än vad du klarar av går det långsammare. Och en för stabil ski kan göra dig trött för att du har för mycket motstånd. Min 10 kg Vault var för rank under tävlingen, det gör otroligt mycket med instabiliteten på en 3,4 kg lättare båt. Kontentan blir som vanligt hellre ett snäpp för stabilt än ett snäpp för rankt… dock bör man tänka på att man lär sig ganska snabbt att hantera instbilitet, iaf till en viss gräns. Jag brukar säga så här, känns det bra på plattvatten så kommer det att gå bra ute på havet med, jag hävdar som vanligt att en båt är stabilare i vågor än på plattvatten.  Du skall bara vänja kroppen/knoppen vid vågrörelsen.

Slut på dagens konsumentupplysning 😉

Fick ett mailkommentar från en vän i norr, han berättade att han hade kommit upp i 16,5 km/h häromdagen i sin snabba ski. Fantastiskt, de här maskinerna är grymma med rätt paddlare bakom paddeln.

2 svar till “Hur snabb är en surfski?”

  1. Anders said

    11,6 km/h är pinsamt Leif… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: