Aterra Bloggen

Upplevelser på land och hav.

Krånglig resegaranti ifrågasätts

Posted by aterrakayak på 19 juli 2012

Senaste nyhetsbrevet från Eko Turismföreningen nedan. Jag hade en hel del kontakt när jag startade Aterra med de otrevliga hotfulla damerna på Kammarkollegiet som misstänkliggör varje företagare som har något som helst med resor att göra. Ja förmodligen andra också. De här två-tre tanterna har helt missupfattat sin uppgift och som jag förstod det är det de som misstolkat den lag EU lagt fram. De skyller som vanligt på EU, precis som alla andra okunniga statliga tjänstemän. Kammarkollegiet har föjande underline: En modern myndighet med anor. Tillåt mig skratta hahaha, patetiskt att kalla sig modern när de vilar på tankar från brukens och varvens storhetstid i 60 talets Sverige. Idag dras Sverige runt av massor av mindre företag och Volvo, Ericsson och andra jättar har allt mindre betydelse, när skall svenska politiker oavsett om de är röda eller blå inse detta? Hallå Annie Lööf din kompis Maudan lyfte inte arslet på fem sex år tänker du lyfta dit och göra något! Skärp er för fan! Så nu blev det lite politik på denna annars nästan helt opolitiska blogg ;). Nedan nyhetsbrevet från Ekoturismföreningen:
 
Ekoturismföreningen har länge ifrågasatt hur resegarantilagen, som ska skydda resenären vid konkurser, tillämpas. Onödigt krångligt och fyrkantigt, vilket hämmar branschens tillväxt och motarbetar klimatsmarta lösningar.
– Varför får inte ett SL-kort ingå i våra upplevelsepaket, undrar Tomas Bergenfeldt på Stockholm Adventures.

Kravet på så kallad resegaranti gäller alla turismföretagare, som paketerar en upplevelse tillsammans med exempelvis en övernattning. För mindre arrangörer är en kollektiv resegaranti det enklaste alternativet, men då får inga transporter ingå. 

Nu ifrågasätter Tomas Bergenfeldt, som för snart 30 år sedan startade Äventyrsresor och under de senaste fem åren framgångsrikt byggt upp Stockholm Adventures, hur Kammarkollegiet tillämpar lagen.
– Svensk natur- och ekoturism växer. Vi lockar allt fler internationella gäster till Sverige och vi bidrar aktivt med att marknadsföra Sverige som ett spännande resmål, förklarar Tomas Bergenfeldt och tillägger;
– Att Kammarkollegiet då jagar mig för att jag inkluderar en kvart med båttaxi till Runmarö eller låter ett SL-kort ingå i våra weekendpaket här i Stockholm känns absurt. Jag har ställt en garanti via det kollektiva alternativ som branschorganisationen Visita erbjuder. Men då får inga transporter ingå.
– Kammarkollegiet menar att det vid en eventuell konkurs skulle kunna bli väldigt dyrt att ordna hemtransporten in till Stockholm, och att garantin via Visita då inte skulle räcka till. Det är för mig helt obegripligt, säger Tomas Bergenfeldt.

Ekoturismföreningen har i flera år påpekat att lagen om resegaranti tillämpas alltför strängt.
– Här i Sverige är problemet med turister som strandsätts ytterst litet eller kanske helt obefintligt. Då måste lagen anpassas till den verkligheten. I annat fall gör den större skada än nytta, och det är det vi tycker oss se idag.

– I en nyligen genomförd enkätundersökning svarade nästan 80 procent av våra medlemmar att det är viktigt eller mycket viktigt att förenkla lagen kring resegarantin, berättar Per Jiborn på Svenska Ekoturismföreningen och fortsätter;
– Under de senaste åren har vi också sett flera exempel på hur företag tvingas att plocka bort sitt utbud av paketerade upplevelser. Detta trots att både Tillväxtverket och VisitSweden betonar vikten av att kunna presentera genomarbetade helhetsupplevelser, där boende, mat och spännande aktiviteter blir till en prissatt och bokningsbar helhet, och i synnerhet för internationella besökare.

– I andra fall väljer arrangören att dra tillbaka sitt erbjudande om att hämta upp vid närmaste tågstation eller busshållplats. Detta i en tid då besöksnäringen måste leverera konkreta åtgärder för att miljö- och klimatanpassa sin verksamhet.
– Vissa företag har också valt att själva gå till banken och ställa en egen garanti, men det innebär ofta mer administration och krångel, och förutsätter dessutom säkerheter, egna tillgångar och bra bankkontakter. 

Under de senaste åren har Ekoturismföreningen uppvaktat Kammarkollegiet, framfört krav på regelförenklingar till Tillväxtverket, och förra året presenterades frågan för riksdagsledamöter hos både Moderaterna och Miljöpartiet.
– Tyvärr händer ingenting. Vi tycker att det är underligt att den här frågan, som i praktiken hämmar företagsutveckling och klimatanpassning, inte intresserar två stora partier som vanligtvis brukar hävda att man värnar om just detta, säger Per Jiborn.
– Vi vet inte om det är nödvändigt att ändra dagens lagstiftning. Kanske handlar det bara om att lagen ska tillämpas på ett mer rationellt vis. Möjligen skulle en försäkringslösning vara ett bättre alternativ, som både garanterar resenärernas trygghet, samtidigt som vardagen för mindre naturturismföretagare inte krånglas till i onödan, avslutar Per Jiborn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: