Aterra Bloggen

Upplevelser på land och hav.

Sommarsurfande i Peniche

Posted by aterrakayak på 16 oktober 2011

Årets sista (hmmm tror jag) kurs i Peniche bjöd på heta upplevelser för oss alla. 25-30 grader och perfekta förhållande för att köra surfkurs, vågor på en meter på förmiddagen och mellan en till max två på eftermiddagen. Till det massor av god mat, gott sällskap och som vanligt skönt chill och boende på Captains. Lagide var stranden vi använde denna gång där finns även ett rev som oftast bjuder på två tre meters vågor. Det är lite pirrigt att vara där ute och du kan välja den lite snällare högersidan eller den brutalt snabba vänstersidan. Tuffa surfkursare var denna gång Fredrik, Daniel och Michael, alla med olika bakgrund och erfarenhet. Med som strandvakt, solbadare och livsnjutare var Fredriks tjej Caroline.

Nu har jag varit här så många gånger att andra surfare känner igen mig/ oss, lite kul, stämningen i line upen är nästan alltid riktigt skönt positiv. Gött att träffa på människor man aldrig trodde sig möta igen ett år senare. Som killen som fått båda benen avklippta i en olycka. En hängiven surfare som kör ner sina grejer på stranden i en quadbike och bor med sin grand danois i sin stora lastbil, 6 månader om året åker han runt europa och surfar.

Ute på revet stöter man ibland på de med dålig inställning, det är så jäkla läckert att köra ut där och visa att man är bättre än dem och det tar bara några sekunder att få respekt om man tar en fin våg och visar upp en snygg surf. Själv fick jag till mitt livs längsta surf ute på revet i torsdags kväll, ända utifrån och hela vägen in till stranden. Perfekt start och sen var det järnet på vänstersidan, detta var den grymmaste surfupplevelse jag haft. Ner o upp i vågen, jag kastade mig in i skummet och ut igen i bottensvängar och tillbaka i fickan. Vet inte hur många svängar jag han med men vågen ville aldrig ta slut kändes det som, underbart härligt. Fredrik hade också grymma surfar där ute en förmiddag när vi körde i det lite farliga lågvattnet. Jag blev lite nervös när Daniel vurpade där ute, men med en snabb exit så löste han det skickligt.

Bästa metoden mot surfsurknoddar är ett leende och en nick, det hjälper nästan alltid. Och att ha fokus på andra som startar en surf, vara tydlig med att visa att man skall ta en surf och ha kontakt med den som ev. surfar på samma våg. Det finns ibland de som bara åker ut och snor allt för alla, de hälsar inte på någon utan bara kör, hmm hur kul har ”han” på kvällen ensam i sin surfbuss. Respekt för andras kunnande eller icke kunnande för den delen och ett mått av ödmjukhet ger roligast upplevelser i längden. Oups nu blev det lite ”lektion” i surfetikett…

Vi hade många timmar i vågorna och Daniel, Fredrik och Michael blev under veckan riktigt duktiga och satte snygga bottensvängar och med olika resultat tuffa toppsvängar. Kul att se en så fantastisk utveckling från ”det här går inte” och ”jag har för dålig balans” inställning till att få se den mest oerfarne vänta in de högsta vågorna och dra iväg med ett härligt självförtroende i långa surfar. Vilken lisa för själen att få uppleva detta med detta goa gäng!

Efter fyra kurser här nere har jag nu fått till upplägget riktigt bra så det kan passa både nybörjare och mer erfaren. Kurserna är alltid individuellt anpassade, för mig är det viktigt att vara flexibel och snabbt kunna coacha en och en för ingen har samma utgångsläge och alla lär sig olika fort.

Tack till Daniel, Fredrik och Michael för en fantastisk vecka, som såklart var den bästa hitills, ouh den känslan har jag varje gång. Och ”special thanks” till Caroline som jag hoppas hade lika kul som vi och som stått ut med allt surfbabblande och bildvisande på kvällarna.

Vi träffade även på Louis Pedro där nere i vågorna, som har webbsidan kayaksurf.net och Yossur med kompis från Bulgarien som båda är nyblivna hängivna kajaksurfare.

Foto: Caroline Gustafsson, Fredrik Johansson, Leif Davidsson

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

2 svar to “Sommarsurfande i Peniche”

  1. stort tack till dig leif som anordnar en kurs på sånt toppen ställe som peniche och med ett lika bra boende captain log house). mycket väl genomfört arrangemang från din sida, jag och solsurfaren carro är MYCKET NÖJDA, TACK!!

  2. Elizabeth said

    Seamless product that will helped me instantaneously when I needed this the most.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: