Aterra Bloggen

Upplevelser på land och hav.

Empower premiär i helgen + test.

Posted by aterrakayak på 19 maj 2011

Idag åker jag över till Arrow i Svendborg och hämtar de första Empower kajakerna. Så i helgen blir det om inte gala så i alal fall premiär för Empower i Sverige. Nynäs Kajak erbjuder provpaddling redan på lördag av Empower. På söndag när jag kommit hem från Mest Ute dagen kör vi premiär här i Helsingborg på Fria Bad från ca kl 14-17.

Förra gången jag var över till Arrow fick jag testa denna långa skönhet. Att den är speciell hade jag förstått på de som testat innan. Jag som är en liten knatte på knappt 170 cm gillar korta havskajaker som är lättmanövrerade både på platt vatten och i tuffare vatten. Så vad kan en så lång supercruiser ge mig? När jag sätter mig ner i henne får jag känslan av en betydligt kortare kajak, det märks inte att hon är 5,61 cm lång. Den känns inte alls stor. Tar några paddeltag och hon glider lätt iväg. Accelerationen känns bra, en av de viktigaste egenskaperna för en bra kajak, detta kan jag bekräfta senare när jag kommer utanför hamnen där ström och vind skapar ett vågparti som jag kan surfa på. Men nu leker jag lite med att manövrera henne i hamnen, och det är en baggis att få Empower att göra det man vill. Inte trixat med att kantningar och styrtag på evigheter men allt sitter och den grå gula Empowern lyder mina intentioner som om jag vore Mr Foster på uppvisning. Lättmanövrerad är hon… Efter några rollar med båden en lånad Shuna och en Arrow Nordic II pagaj ger jag mig ut utanför Svendborgs hamn, en ofta ström plats på sina ställen så det var inga problem att få till en liten vågtest, vindstyrkan var ca 6 m/s. Jag fick faktiskt till lite surfar med henne trots ganska flacka små vågor så var det lätt att få den att hänga på, skönt vid långa paddlingar att kunna nyttja vågorna. När jag hade vinden i sidan använde jag halv skedda, testade både sidvind, vind snett bakifrån och snett framifrån. Någon gång fick jag ta ner till nästan full skedda, men kajaken var helt olastad och jag väger 70 kg, så det är som det skall vara. Viktigast av allt i en touring och expeditionskajak är så klart hur lättdriven hon är, och kajaken är designad för att vara lättdriven och spara energi vid långa paddlingar. Svårt att jämföra men Empower känns snabb och jag skulle tro att den kan närma sig och kanske köra jämnt med den ”gamla” cruisern Point65 XP i fart.

Testa du med: Nynäs Kajak premiär lördag, Aterra: Mest Ute lördag, Fria Bad söndag, Kajak Kalmarsund kör premiär 28-29 maj. PS när ni väl är där så testa även Arrows nya Nordic II grönlaenderpagaj, 730 gram, 3490:-.

Foto Jakob Nilsson.

 På bilderna ser ni även Sandilines nya byxor. Hög byxa med mesh hängslen för att det inte skall bli för svettigt och så klart strumpor och gylf (tjejer kan använda gylfen med en GoGirl).

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: