Aterra Bloggen

Upplevelser på land och hav.

Carbonology Vault Test

Posted by aterrakayak på 20 november 2010

I torsdags kom de, ett nytt gäng high performance surfskis från Sydafrika. I lasten fanns Red7 och Green7 Pro60 och Carbonologys båda modeller Vault och Atom. Inte suttit i en ski på några veckor så jag vaknade lite med pirr i magen och extra ”killigt” var det såklart för att jag skulle testa en ny båt. Alltid lika spännande att testa väl genomtänkta grejer. Carbonology gör lätta skis, Vaulten som är 595 cm lång och 47,5 cm bred, bred på våta ytan är 35 cm väger lite över 14 kg i vakumutförande, anpassad för paddlarvikt på 65-85 kg. När jag packade upp den igår så såg jag att den förmodligen inte är en stabil ski, den är ganska rundbottnad med endast en smal del som är platt under sittbrunnen. Bilder kommer, har inte hunnit plåta. Lite rocker i fören och ganska mycket i aktern, ooh en spännande båt det syns med blotta ögat ;-). Däcket är klassiskt rent utan några veck eller falsar. Snyggt javisst, fräckt hmm njae, men smaken är olika. Den är snyggare i verkligheten än jag hade föreställt mig. Det rena däcket ger också en känsla av fart, ingen design som bromsar upp  i ens sinne…

Sittbrunnen är densamma som sitter i Red7 ger dig en bra komfort, smalt vid fötterna och vaderna vilket jag gillar, du får bättre kontroll över båten. Pedalerna är Knyznas som sitter i nästan alla skis från SA (inte Red7). Spännremmen är lite bakåtflyttad vilket var bra fick bra spänn på remmen, vilket viktigt när man skall surfa.

Det var en lugn dag, inga vindar men sundet bjuder som vanlig på överraskningar, nordlig ström på två knop och svall från Skagerak gav fina surfvågor vid stranden så när vi kom ner blev det ett jäkla surfande, härligt!

Okej tillbaka till Vault, första känslan när jag satt min ner, ”hrmm Hein (designern) sa att den var stabil”. Den kändes så rank som jag trodde, jovisst jag var väl lite ringrostig med, så känslan gick över när jag klättrat över lite vågor på väg ut och svängt lite. Nu börjar det bli intressant, mitt första tryck med högerfoten gav mig en wowkänsla. Hon svänger på en femöring, mycket häftigt. Vault är den mest manövrerbara ski jag testat och jag har paddlat nästan alla skis på marknaden i alla fall den svenska. Att den är lätt att manövrera är viktigt för dig som gillar att surfa. Och surfa gör den nästan utan att du behöver göra något, Guru fastnar extremt lätt i små flacka vågor, men Vault är strået vassare. Detta tillsammans med att den är lättmanövrerad gör den till en riktig surfmadame. Du tänker att den kanske känns nervös när man använder pedalerna, men nej inte alls du kan göra hårda utslag utan att det känns alltför oroligt.

Mot vågor är den lik Red7 Pro70 som i början dyker in lite i vågen för vid rätt (enligt mitt sätt att se det) tillfälle lyfta över, det gör båten stabil och lugn när du kör mot sjö. Hur snabb är den? Snabbare än typ Multi60 lite långsammare än Pro70 skulle tro att det landar någonstans vid en Honcho Xtreme. Svårt utan gps och den gav mig ingen vägledning idag.

Sammanfattning: En välbalanserad surfski för den som vill ha det bästa. Lite rankare än väntat, slutstabiliteten kommer ganska sent. Extremt lätt att surfa med, plus att du har bra kontroll över båten i surf. Snabb. Lätt att manövrera. Bra komfort. Finnish och kvalité är av högsta klass. Ingen nybörjarski utan en intermediant. Passar för både hård vågpaddling och slätvattenpadling.

Har jag en ny favoritbåt? Hmmm kanske måste testa den i mer stalpigt vatten först, men den verkar vara lika kul som Multi60 och Extreme så ja jag har nog det :-)…

Pris: 23 990:- i vakumutförande. Bilder kommer… och film finns här http://www.vimeo.com/17029992

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: