Aterra Bloggen

Upplevelser på land och hav.

Ophion Ocean Pro test

Posted by aterrakayak på 05 februari 2010

I somras var jag nere och paddlade fors i den vackra Socaflodens omgivningar, när jag var där åkte jag ner till den lilla pittoreska byn Most Na Soci. Ja nu är ju nästan hela Socadalen underbart pittoresk… I byn ligger Ophion Paddles en liten paddelfabrik som egentligen har tillverkat paddlar i årtionden. Det var pappa Rejic som började att tillverka fina träpaddlar till fors och racingpaddlare i Jugoslavien.  När sonen Sasa växte upp blev han bilmekaniker och teknik var ett stort intresse likaså mountinbiking och paddling. Under ett cykelrejs nerför de branta backarna gick det åt skogen och Sasa bröt armen. Gipsad och utan att kunna göra något vettigt, började han ta ett beslut. Utvecklingen av en paddel som bygger på en idé om hur vattnet släpper från ett bildäck för att undvika vattenplaning. Med pappan till hjälp och engelska och amerikanska forspaddlare slog de sina huvuden ihop och utvecklade Ophion paddeln.  En paddel skall ju fånga och sitta fast i vattnet tvärtemot ett modernt däck som skall tränga undan vattnet. Men paddeln måste också glida in och ur vattnet med minsta möjliga friktion.  Utvecklingen började med freestylepaddlar och en av fördelarna med en Ophion paddel är att du har mycket mer motstånd när du trycker paddeln från dig, vilket ofta freestyle paddlarna gör i sina olika tricks för er som inte visste det.

Ocean Pro, först när jag fick den så tyckte jag huaa vilket grepp och den är jäkligt tung (ej viktmässigt) att dra i vattnet. Jag hade beställt två testpaddlar i måtten 210-220 och tyckte att en 210 lång paddel inte skulle vara så tung att paddla. Ja mmstocken avslöjade felet och den var 10 cm längre, så i med den i sågen och på med nya splittar. Rätt mått på längden nu kunde jag testa på riktigt. Jag har testat Ocean Pro i Guru och Guevara surfskis. Efter att ha paddlat vinge hela vintern kändes det tryggt med en ”vanlig” high angle paddel och jag kunde få puls och tempo rejält. Känner mig fortfarande lite osäker med Orkavingen. Man inbillar sig att man har lite sämre balans när vattnet är nära noll. Nu känns dock Ophionbladet lite som en vinge så det var en häftig upplevelse att få ge gärnet.  Om du paddlar lugnt och lite under din normala marschfart känns paddeln som vilken annan paddel som helst. Men när du ökar tempot eller ger järnet så märks det en ganska stor skillnad. Ocean Pro har inte den minsta tendens att flexa utan du kan helt släppa greppet och köra med öppna händer både i tryck och drag. Nu försöker jag göra det med alla paddlar, men skillnaden är att den här paddeln uppför sig lite som en vinge och leder dig genom draget. Nu skriver jag inte detta för att vingpaddlare skall snegla åt Ophion, för det tycker jag inte man skall.

Okej, du har ett bra motstånd, ganska litet blad (sparar swingvikt) och vad mer, stör spåren styr och andra paddelföringar. Den har stort motstånd vid användandet som förligt roder, men det har förmodligen med att göra att det är en bredbladig paddel. Som akterroder? Spelar ingen roll Ocean Pro är som vilken paddel som helst. Vid sidoförflyttning mot paddeln är den mycket effektiv och förflyttning från paddeln kanske lite trixig att hantera, men få använder denna metod så det är kanske inte så intressant. Lågt/högt stöd, igen du har fördel av spåren och paddeln sitter fast på ytan. Och att rolla med, nej jag har inte rollat i en ski (ännu) utan i Lucifern, ja där har bladet ingen betydelse. Frågan är, kommer du som använder en Ophion Ocean Pro att märka skillnad mot en ”vanlig” paddel? Är du en paddlare som ibland gillar att dra upp tempot så ja, helt klart är det skillnad på Ophion style och en vanlig paddel. Ophion kommer även med low angle paddel längre fram i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: